JA YRITYKSEN NIMI ON?

Yksi vaikeimmista, ellei peräti vaikein asia koko yrityksen perustamisrumbassa oli hyvän nimen keksiminen firmalle. Halusin, että nimi olisi kaunis, helposti lausuttava ja että se kertoisi firman toimialan. En halunnut antaa firmalle omaa nimeäni enkä nimistä muodostettavaa kirjainyhdistelmää. En myöskään halunnut korvamerkitä sitä paikkakunnan nimellä; Lieto sitä ja tätä ei vain istunut omaan ajatusmaailmaani.

Muutaman illan istuin tietokoneen ääressä ja kirjoittelin suttupaperin toisensa jälkeen täyteen erilaisia vaihtoehtoja. Kyselin perheeltäni, miltä se tai tuo kuulostaa ja lopulta keksin firmanimen, joka lumosi minut. Sen pohjalta aloitettiin yrityksen visuaalisen ilmeen suunnittelu, mutta harmikseni tuo nimivaihtoehto N:o 1 hylättiin. Ilmeisesti Patentti- ja rekisterihallitus oli saanut jo riittävän monta muutakin lumoavaa rekisteröintihakemusta, vaikka yritysrekisterissä ei täysin samaa nimeä ennestään ollut. Nimivaihtoehto N:o 2 sai byrokraatin hyväksynnän ja tähän Mariela –nimeen oli sitten totuttautuminen. Onneksi keskeneräinen visuaalinen ilme sopi myös tälle nimelle ja pääsimme eteenpäin ilman suuria muutoksia.

Kun kaivellaan hieman yritykseni nimen etymologiaa, sieltä löytyy seuraavia elementtejä:
Mariela on naisen nimi, joka espanjan kielessä tarkoittaa puhtaaksi tekemistä. Tämä ajatushan tukee hyvin kotiavun liikeideaa – puhdas ruoka, puhdas koti.
Nimen Mar –alku on etunimeni alun kanssa identtinen. Oma nimeni siis sittenkin näkyy firman nimessä. Mutta vain vähän, joten se sallittakoon.
Ompelimoille on perinteisesti annettu naisten nimiä, vaikkapa Maire. Ehkäpä jotkut muistavat myös tv-sarjasta ”Tankki täyteen” ompelimon, jonka nimi oli Ateljee Emilia Vilen.

Mariela –nimi kuulostaakin jo ihan hyvältä ja se myös näyttää kauniilta lomakkeissa ja nettisivuilla. Kunhan se vielä jää ihmisten mieliin, niin hyvä tulee!

Kukat